Kopparstadens nyproducerade kvarter Brigaden, används som boende under Skid VM

Kopparstaden har slutit ett avtal med Visit Södra Dalarna om att hela Brigaden kommer att nyttjas som VM-boende av press och media innan man som hyresgäst flyttar in. Lägenheterna kommer att möbleras upp tillsammans med IKEA under skid-VM. När skid-VM 2015 är klart gör man en genomgång av alla lägenheter och ser till att allt är i nyskick innan deras hyresgäster flyttar in den 1 april 2015.

Nybygge som inte fått kosta för mycket:

När Kopparstaden planerade för att bygga nytt på regementsområdet var det viktigaste kravet att bygget inte skulle bli dyrare än att en enrummare skulle få en hyra på 4 500 kronor. Om det inte uppfylldes så skulle det inte bli något bygge alls. Något av det Kopparstaden prutat på är att lägenheterna får enkla planlösningar och att husen ska kunna byggas i flera tekniker. Andra åtgärder för att hålla nere kostnaderna är att ettorna saknar balkonger och endast treorna kommer att få parkettgolv. Den gemensamma tvättstugan kommer att ligger i ett separat hus och det är möjligt att tvätta dygnet runt.

Kopparstaden har kalkylerat på en maxkostnad per kvadratmeter för de nya lägenheterna. Efter många turer blev det till slut en lokal byggherre (Byggarna i Falun AB) och arbetskraft från orten som byggt 89 lägenheter, mestadels ettor men även tvåor och treor, med inflyttning våren 2015. Namnet blev kvarteret Brigaden.

Lokalt producerat:

Kopparstaden valde alltså att själva ta kontakt med lokala byggföretag och uppdraget gick till Byggarna i Falun vars vd Mikael Lusth kan berätta att allt utom fönstren i de sex husen kommer att tillverkas i Dalarna:

– Bjälklagen kommer från Björbo, väggarna görs i Linghed och markarbetena kommer att göras av ett företag från Stora Skedvi. Det är bara synd att vi måste ta fönster från Finland, men det var enda lösningen.

Lägenheterna kommer att få individuell mätning av vattnet och husen får en miljöklassning som ligger mellan passivhus och vanlig byggstandard.

Fastighetssystemet levereraras av Faluföretaget Momentum.