HFAB satsar på smarta bostäder med IoT-integration från Momentum

Halmstads Fastighets AB har under de senaste åren utrustat ett antal lägenheter med sensorer och testat olika digitala tjänster. Nu har man valt Momentums IoT-integration som automatiskt skickar felanmälningar från sensor via fastighetssystemet till husvärden. Detta kan användas vid exempelvis vattenläckor vilka både kan vara svåra att upptäcka och orsaka stora skador. 

Erik Ahlström är digitaliseringsledare på HFAB och den som står bakom projektet med smarta lägenheter.

– Precis som att internet har blivit en integrerad del av dagens fastigheter borde sensorer vara nästa steg, säger Erik. Det finns stora möjligheter att skapa tjänster som vi inte har en aning om idag men som blir en win-win för både hyresgäster och fastighetsägare. 

Exemplet med vattenläckage är bara en av ett stort antal idéer som HFAB just nu testar. I projektet som pågår har man installerat sensorer för rörelse, rökdetektion, fuktmätning, elanvändning och passage bara för att nämna några. Och det är när man kopplar på tjänster som kreativiteten tar fart. 

– Det är bara fantasin som sätter gränserna, fortsätter Erik. Tänk att du kommer hem och så fort du sätter taggen mot låset tänds lampor, gardiner dras upp och hemmet larmas av. Eller när mormor vaknar på natten och går upp tänds lampor längs med golvet för att minska risken för fall. Eller tvärtom, om ingen rörelse märkts av i lägenheten skickas ett larm till hemtjänsten om att komma och titta till. Förutom att vi gör livet enklare och tryggare för hyresgäster så kan vi också koppla på samhällstjänster. 

Den IoT-integration som HFAB tecknat med Momentum handlar i första steget om att helt automatisera felanmälningar. Det innebär att sensorerna kommunicerar direkt med fastighetssystemet som automatiskt skapar en serviceorder direkt till husvärdens mobil. Utan att varken hyresgästen eller kundservice är inblandad. Målet är att minska kostnaden ur ett förvaltningsperspektiv och samtidigt göra livet enklare för hyresgästerna.

Är du intresserad av hur ni kan arbeta med IoT i fastighetsförvaltningen? Läs mer om Momentums IoT-integrationen här eller kontakta oss på Gustav.Bouvin@momentum.se En längre intervju med Erik Ahlström kring IoT och smarta bostäder kommer inom kort på Digitala Fastighetsbloggen.

Missa inte den – prenumerera här!